Στα ευεργετικά οφέλη του ελαιολάδου αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της βρετανικής  εφημερίδας Independent. Μάλιστα, το αφιέρωμά της στο ελαιόλαδο αποτελεί την πρώτη είδηση στην  σημερινή της ηλεκτρονική έκδοση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, φαίνεται ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε να συμβάλει στην αναστροφή της καρδιακής ανεπάρκειας  ενός ασθενούς «αμέσως».

Το ελαϊκό οξύ – η λιπαρή ουσία που βρίσκεται στον «υγρό χρυσό» – θα μπορούσε να βοηθήσει μια ασθενή καρδιά έτσι ώστε να αντλεί το αίμα με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί το σωματικό λίπος ως «καύσιμο». 

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την καρδιακή ανεπάρκεια, είναι η καταστροφή του μυ η οποία μπορεί να προκληθεί μετά από μια καρδιακή προσβολή, από υψηλή πίεση, αλλά ακόμα και από την κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν επιτρέπει στη καρδιά να επεξεργαστεί το λίπος ώστε να το χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται στις αρτηρίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ελαϊκό οξύ βοηθάει το σώμα να παράγει ένζυμα τα οποία αποδομούν το λίπος ώστε να η καρδιά να είναι μπορεί να το απορροφήσει.

Η μελέτη στηρίζεται επίσης και σε προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος σε ίδιο βαθμό με τις στατίνες.

Πηγή: www.crashonline.gr/