Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Rutgers και από το κολέγιο Hunter στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια πολύ ξεχωριστή ουσία, η οποία στοχεύει και εξουδετερώνει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Η ουσία αυτή ονομάζεται oleocanthal (ολεοκανθάλη) και είναι μια χημική ένωση που ανήκει στην οικογένεια των φαινολών (αντιοξειδωτικά).

Υπό κανονικές συνθήκες, τα κύτταρα που δεν χρησιμεύουν πια σε έναν ζωντανό οργανισμό περνούν μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση, ένα είδος κυτταρικής “αυτοκτονίας”, η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε 16 έως 24 ώρες.

Οι επικεφαλής επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα όλων των μορφών καρκίνου, τα οποία μελετούσαν, χρειάζονταν μόλις 30 λεπτά έως μία ώρα για την ίδια διαδικασία. Μετά από πιο συγκεκριμένες έρευνες, διαπίστωσαν ότι η ολεοκανθάλη κατέστρεφε τα κέντρα αποβλήτων των καρκινικών κυττάρων, γνωστά και ως λυσοσώματα. Αυτά είναι μεγαλύτερα στα καρκινικά κύτταρα από ό,τι στα υγιή, ενώ είναι και πιο “εύθραυστα”. Αφότου η ολεοκανθάλη κατέστρεφε τα λυσοσώματα των καρκινικών κυττάρων, εκείνα άρχισαν να καταρρέουν και να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία αφήνουν πολλές υποσχέσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγή: medicalland.gr