Ελαιόλαδο και μητρικό γάλα

oliveΣίγουρα δεν μοιάζουν μεταξύ τους και δεν έχουν την ίδια γεύση, αλλά το ελαιόλαδο και το μητρικό γάλα είναι εκπληκτικά παρόμοια.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 σε παρόμοιο ποσοστό με το λίπος του μητρικού γάλακτος και το ίδιο ποσοστό λινελαϊκού οξέος καθιστώντας το απαραίτητο φαγητό για την μυελίνωση των νευρικών ινών και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι εύκολο να αφομοιωθεί και βοηθά γαστρική λειτουργία, αποτρέποντας το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας και των κολικών.

Το ελαιόλαδο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης D, πολύ σημαντικού παράγοντα για την ανάπτυξη των μωρών και των μεγαλύτερων, καθώς  ρυθμίζει το ασβέστιο και το φώσφορο και ενθαρρύνει την πρόσληψη των  στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της οστεοποίησης. Αυτό δίνει στα παιδιά πρόσθετη προστασία από κατάγματα των οστών στην τρυφερή τους ηλικία και από τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στην τρίτη ηλικία.

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει μια αύξηση στα επίπεδα της χοληστερόλης στα παιδιά, κάτι που συμβάλλει στην παχυσαρκία που πλέον πλήττει ένα στα τρία παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 9 ετών. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα, της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, οι γιατροί συστήνουν την αντικατάσταση του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης παχυσαρκίας στα παιδιά.

Έχει επίσης αναφερθεί μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε μητέρες που έχουν καταναλώσει σταθερές ποσότητες ελαιόλαδου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μωρά να έχουν πιο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρινίτιδων και αλλεργιών.

Το ελαιόλαδο φέρεται να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ξηροδερμίας που εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια ενός παιδιού. Εφόσον αλειφθούν τα τμήματα του κεφαλιού που πάσχουν από ξηροδερμία πριν από το μπάνιο , οι ενυδατικές ιδιότητες του ελαιόλαδου μπορεί να λειτουργήσουν ως μια φυσική θεραπεία.

Στην Ιταλία, οι γιατροί συστήνουν ανεπιφύλακτα τη χρήση του ελαιόλαδου σε στερεά τροφή για τα μωρά που βρίσκονται στο στάδιο του απογαλακτισμού από το μητρικό γάλα. Συνιστούν ακόμη και να προστίθεται στο βρεφικό γάλα για να πάρουν τα οφέλη του ελαιολάδου, ειδικά για τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαιόλαδο μπορεί να διευκολύνει τη φυσική γαστρική διαδικασία και περιέχει ολεουροπεΐνη, μια φυσική αντι-φλεγμονώδη ουσία που αναπαράγει τις φυσικές επιπτώσεις της ιβουπροφαίνης, το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή της φαρμακευτικής αγωγής πόνου.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε βάθος από τον Δρ Saverio Pandolfi, του Ιταλικού Ινστιτούτου Γενετικής των Φυτών. Ο ερευνητής δήλωσε ότι το ελαιόλαδο είναι η πιο κοντινή τροφή με το μητρικό γάλα για τα μωρά και ο ίδιος συνιστά στους γονείς να ξεκινήσουν προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε κάθε γεύμα που παρασκευάζεται για το μωρό.

«Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ευχάριστο για κάθε παιδί, γιατί του θυμίζει το μητρικό γάλα, αλλά ακόμα και σε όσους δεν είχαν ποτέ λάδι στη διατροφή τους», δήλωσε ο Pandolfi, όπως οι Εσκιμώοι ή Αφρικανοί.

Η εταιρεία Plasmon, μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες βρεφικών τροφών στην Ιταλία παράγει ελαιόλαδο αποκλειστικά για τον απογαλακτισμό των μωρών. Είναι κατασκευασμένο με ελιές που παράγονται μόνο στην Ιταλία και παράγεται με τεχνικές που εξασφαλίζουν ότι το λάδι διατηρεί τα περισσότερα οφέλη που προαναφέρθηκαν για την υγεία του του μωρού.

Πηγή: Tgcom 24