Ελαιoλαδο Ευεργετικo για ηλικιωμενους

oldΙσπανοί ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της προσθήκης του  έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη διατροφή των υγιών ηλικιωμένων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την ολική χοληστερόλη, αλλά και αυξάνει τα επίπεδα της HDL, επίσης γνωστό ως καλή χοληστερόλη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics included περιλαμβάνονται 62 συμμετέχοντες ηλικίας 65-96 ετών. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η ομάδα ελέγχου όπου διατηρήθηκε η διατροφή τους, ενώ η ομάδα της ελιάς όπου καταναλώνονταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  ως τη μόνη πηγή λιπαρών με ημερήσια δόση των 50 ml, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου τρία κουταλιές.

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης, αλλά επίσης μια αύξηση της HDL (η «καλή» χοληστερόλη). Επιπλέον, η ομάδα της ελιάς είχαν υψηλότερα στοιχεία ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφική παρέμβαση με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βελτιώνει την αντιοξειδωτική κατάσταση σε υγιείς ηλικιωμένους.

Αυτά τα ευρήματα ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει την αντιοξειδωτική κατάσταση, καθώς και το προφίλ των λιπιδίων στους ηλικιωμένους προσθέτει με πρόσφατη έρευνα που δείχνει προς τη μεσογειακή διατροφή ως την ιδανική δίαιτα για τους ηλικιωμένους. Τρεις νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά πολλές παρενέργειες της γήρανσης του πληθυσμού.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush στο Σικάγο, που παρακολουθούσαν πάνω από 3.500 άνδρες για 7 χρόνια, διαπίστωσαν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν 98,6 τοις εκατό χαμηλότερο μεταξύ των ατόμων στο υψηλότερο τριτημόριο του μεσογειακού διατροφικού προτύπου που βασίζεται σε σύγκριση με τα άτομα στο χαμηλότερο τριτημόριο ομάδα.

Μια άλλη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, που χρησιμοποιούνται στοιχεία από 17.000 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στενότερη προσκόλληση σε μια μεσογειακή δίαιτα οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της μνήμης, ενώ μια τρίτη μελέτη από ερευνητές από την Ισπανία έδειξαν ότι βελτιώνει την αγγειακή δυσλειτουργία και μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην προστασία έναντι των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.